10 potravin bojujících proti bolesti kloubů

10 potravin bojujících proti bolesti kloubů

10 potravin bojujících proti bolesti kloubů

Často se dozvídáte o nutné potřebě vytvořit si zdravý jídelníček.

V jídelníčku by neměly některé potraviny chybět, jiným byste se zase měli obloukem vyhnout.

Trpíte bolestmi kloubů a chtěli byste udělat něco pro zlepšení?

Jídelníček by měl být pestrý a všechny jeho složky vyvážené.

Přinášíme 10 tipů na potraviny, na které byste neměli zapomínat.

1. Zázvor

Zázvor patří už od pradávna mezi suroviny tradiční medicíny.

Tento silně aromatický kořen s výrazně ostrou chutí je znám pro pozitivní účinky proti bolesti žaludku.

Zázvor dokáže bojovat i proti bolestem kloubů v souvislosti s artritidou nebo proti menstruačním křečím.

Ve studii byly prokázány silné protizánětlivé účinky.

Zázvorové kapsle fungovaly stejně dobře jako protizánětlivé léky (Ibuprofen).

2. Borůvky

S nadsázkou můžeme říci, že borůvky jsou malé a šťavnaté drahokamy.

Borůvky jsou plné fytonutrientů bojujících proti zánětu a bolestem.

Máte borůvky jen zmražené?

To vůbec nevadí. I zmražené borůvky mají stejné, a dokonce někdy i lepší účinky než čerstvé.

Jiné plody s fytonutrienty (jahody, pomeranče) mohou mít stejně uklidňující účinky.

3. Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou ohromným zdrojem hořčíku a minerálů. 

Jedním z jejich pozitivních účinků je snižování možnosti výskytu migrény.

Semínka pomáhají předcházet vzniku osteoporózy

I přes tyto účinky nedokáží semínka zastavit křeče vznikající například večer.

Pro boj s křečemi je klíčové větší množství hořčíku. 

Pro pestrost a získání větší porce hořčíku do jídelníčku přidejte k dýňovým semínkům mandle a kešu, tmavou zelenou listovou zeleninu (špenát), fazole a čočku.

4. Losos

Losos je pověstným svým obsahem omega-3 mastnými kyselinami. 

Pokud tvoříte zdravý jídelníček, losos by v něm neměl chybět.

Losos obsahuje ze všech ryb největší množství těchto prospěšných kyselin.

Tato ryba je prospěšná vašemu srdci a také pomáhá léčit revmatoidní artritidu.

Další dobrou volbou jsou ryby jako tuňák, sardinky a makrela.

Ryby jako kapr, sumec nebo treska už obsahují menší hodnoty omega-3 mastných kyselin.

5. Kurkuma

Kurkuma je zakomponována v kari koření a dává kari jasně oranžovo-žlutou barvu. 

Kurkuma dokáže ovlivnit procesy v těle, včetně léčby zánětu.

Ve studii prováděné s lidmi s artritidou a osteoartritidou byly prokázány pozitivní účinky kurkumy.

Lidé dostávali doplněk obsahující kurkumin a díky tomu došlo ke zlepšení chůze bez vedlejších účinků.

Černý pepř pomáhá tělu lépe absorbovat. Je vhodné vyzkoušet směs koření, přidat zázvor a med do čaje.

6. Višně

Jedna ze studií ukázala pozitivní účinky višní.

Běžcům byl podáván nápoj s višňovou šťávou 7 dní před závodem a v den závodu.

Skupinka běžců užívající tento nápoj měla méně svalových bolestí než skupinka bez přírodní šťávy z višní.

Vědci se domnívají, že to bylo způsobeno antioxidanty a protizánětlivými látkami v tomto ovoci.

7. Panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej působí jako mazivo udržující klouby plynule klouzavé.

Tento olej chrání také chrupavku před poškozením.

Olivový olej pomáhá lidem s osteoartrózou.

Při vaření s olivovým olejem udržujte nižší teplotu. Teplota menší než 41°C dokáže zachovat všechny zdravé výhody oleje.

8. Chilli papričky

V chilli papričkách je obsažen kapsaicin.

Kapsaicin dodává papričkám známou pálivou a ostrou chuť.

Látka kapsaicin je užívána také v krémech a náplastech proti bolesti.

Výzkumy naznačují výhody pojídání chilli papriček bez nutnosti si mazat látku na pokožku.

Výhodou je také uvolňování endorfinů. Endorfiny potlačují pocity bolesti.

9. Máta

 

Mátový olej odstraňuje syndromy dráždivého tračníku jako jsou křeče, plynatost a nadýmání.

Z máty je ale velmi dobrý i čaj. Mátový čaj dokáže utišit rozdrážděný žaludek.

V nedávném výzkumu se prokázalo, že mátový čaj vyrobený z rostliny Hyptnis crenata (Brazilská máta) byl účinnější než lék proti bolesti vydávaný na předpis.

10. Červené víno

Výzkumy naznačují výhody červeného vína díky sloučenině nazvané resveratrol obsažené ve slupkách vína.

Tato látka snižuje i otoky vedoucí k bolesti zad.

Nedoporučuje se pít červené víno často a nepijte celou láhev.

I zde platí, že se jedná o alkohol a vhodná dávka je 1–2 skleničky.

Resveratrol je potřeba ještě vědecky více testovat, ale jsou známy některé pozitivní účinky na lidský organismus, které je dobré (a navíc chuťově příjemné) nepřehlížet.

Závěr:

Přinesli jsme vám jen několik tipů na potraviny, o kterých jste možná nevěděli, že mohou mít pozitivní vliv na vaše zdraví. 

Potravin podporujících zdravý životní styl a zlepšujících stav kloubů existuje mnoho.

Pro začátek zkuste zařadit do jídelníčku některou z vybraných. 

Vždy přemýšlejte nad tím, co jíte komplexně a výsledky se dostaví.

Zpět na BLOG

Mohlo by vás zajímat