Máte artritidu nebo bolesti kloubů a přemýšlíte, jak si pomoci od těchto nepříjemných stavů?
Bolesti kloubů jsou velmi nepříjemné a určitě byste dali cokoliv za nějakou radu, jak na ně.
Už řadu let někteří lidé tvrdí, že určité potraviny, díky svému složení, mohou pomoci snížit bolest a zánět kloubů při artritidě.
Je to pravda, nebo se jedná o zkreslené představy?
Vědci už několik let zkoumají, jestli mohou potraviny a koření skutečně hrát roli při zmírnění bolesti kloubů.
Na relevantní výsledky si však budeme muset ještě minimálně pár let počkat.
Ve většině případů se jedná o zdravou výživu s množstvím ovoce, zeleniny, ořechů a semen.
Tyto potraviny jsou přirozenými stíhači zánětů a dokáží také kontrolovat tělesnou váhu.
Je i váha člověka důležitá?
Jednoznačně!
Zdravou tělesnou hmotnost si musíme udržovat především pro odstranění tlaků, který vznikají na klouby.
Každé půl kilo, o které snížíte tělesnou hmotnost, sníží tlak na kolenní klouby o necelé dvě kila!
Fantazie!
Jaké potraviny ale snižují bolesti kloubů při artritidě konkrétně?
Neexistuje žádné magické jídlo!
Rostoucí důkazy naznačují, že konzumace zdravé výživy s přidáním konkrétního koření, může pomoci bojovat proti zánětu a bolesti kloubů.
O které potraviny se jedná?
Tato zelenina je součástí rodiny košťálové zeleniny a je plná sloučeniny nazývané sulforaphane.
Tato sloučenina pomáhá zpomalit poškození chrupavky, které vzniká při osteoartróze.
Zelenina je vždy správná a zdravá volba!
Velmi chutnou možností je přidávat brokolici, růžičkovou kapustu, zelí nebo květák do salátu. Pokud máte chuť na křupavou pochoutku, obalte zeleninu v trojobalu a osmažte.
Mezi tučné ryby patří losos, tuňák, pstruh nebo makrela.
Tyto ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají bojovat proti zánětu. Vyzkoušejte přidávat ryby do svého jídelníčku několikrát týdně.
Nemáte rádi ryby?
Nevadí!
Požádejte svého lékaře o doplněk stravy omega-3.
Česnek patří do rodiny čeledi amarylkovitých. V této rodině je také zahrnuta cibule a pórek.
Všichni tři obsahují sloučeninu nazývanou diallyldisulfid, která může pomoci s řadou nemocí včetně artritidy.
Sloučenina může mít účinek při omezování enzymů poškozujících chrupavku.
Někteří lidé trpící artritidou nalezli útěchu ve višních.
Klíčovou látkou, která je obsažena ve višních, je antokyanin. Tato látka je zodpovědná i za tmavě červené zbarvení višní.
V jedné studii bylo zjištěno, že subjektům, které pily višňovou šťávu, se ulevilo od bolesti a ztuhlosti kloubů.
Jeden z nejznámějších bojovníků proti zánětům je koření!
Kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin.
Studie z roku 2012, která byla otištěna v International Journal of Molecular Sciences říká, že právě kurkumin může být prospěšný v léčbě chronických onemocnění spojených se záněty.
Autoři tohoto tvrzení, ale varovali, že existuje značný nedostatek informací o vedlejších účincích a bezpečnosti.
Kurkuma je po staletí používána především v Indii, aby pomohla vyléčit zánětlivá onemocnění.
Na žluté koření kurkuma natrefíte nejčastěji v indické kuchyni.
Antioxidanty ve vitamínu C mohou zpomalit vývoj osteoartrózy.
Studie z Univerzity na jižní Floridě z roku 2011 uváděla, že lidé, kteří užívali doplňky vitamínu C, snížili o 11 % pravděpodobnost osteoartrózy než lidé, kteří je neužívali.
Vitamín C můžete získat z jahod, kiwi, ananasu nebo melounu.
Musíme si ale dávat pozor na přijímání doplňků stravy, které mají mnohem vyšší dávky než 65 - 85 mg. Velké dávky mohou zvýšit riziko ledvinových kamenů.
I u vitamínu C tedy platí staré známé – všeho s mírou.
Věděli jste o některých jídlech, které vám mohou pomoci?
Po přečtení tohoto článku můžete být zase o něco chytřejší a můžete nad svým jídelníčkem přemýšlet mnohem komplexněji.
Hurá do jídla!