6 jídel zvyšujících šanci zánětů a bolesti kloubů

6 jídel zvyšujících šanci zánětů a bolesti kloubů

6 jídel zvyšujících šanci zánětů a bolesti kloubů

Trpíte různými záněty a bolestmi kloubů? Nemáte ani tušení, čím to může být způsobeno?

Možná budete překvapeni!

Záněty mohou být způsobeny řadou různých faktorů. Často jsou to faktory, které nemůžeme ovlivnit. Jedná se o zranění nebo nemoci se kterými žijeme.

Kontrolu ale můžeme mít nad faktory životního stylu. Co je tím konkrétně myšleno?

Ovlivnit můžeme své stravovací návyky a cvičení, která podstupujeme.

Existují potraviny, které mohou vyvolat záněty?

Ano. Podívejme se tedy na 6 potravin, které zvyšují šance tvorby různých zánětů a bolestí kloubů.

1. Cukr

Cukr = zánět!

Pojídání sladkostí je častým hříchem mnoha lidí. Požívání sladkostí, ale nemůže zůstat bez odezvy a přichází na řadu vedlejší účinky.

Při trávení cukru se totiž do těla uvolňují tzv. „zánětliví posly“ nazývaní cytokiny.

V případě, že budete hledat cukry ve stravě, kterou denně jíte, musíte se soustředit na všechny druhy cukru – fruktózu i sukralózu.

2. Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy jsou kvůli vysokému glykemickému indexu jednou z hlavních potravin, která přispívá k obezitě a dalším chronickým onemocněním.

V těle tyto sacharidy stimulují zánět.

Tento druh sacharidů naleznete snad ve všech obchodech.

Sacharidy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Měli bychom se rozhodnout jíst především komplexní sacharidy.

Určitě se vyplatí jíst potraviny jako je pšenice, ovoce a hnědá rýže.

3. Omega 6 mastné kyseliny

Omega 6 mastné kyseliny jsou také nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Určitě nevylučujte tyto kyseliny z jídelníčku, ale spíše si hlídejte jejich množství.

Nejčastěji se vyskytují v rostlinných a kukuřičných olejích, sóji, majonéze a v mnoha salátových dresinzích.

4. Smažené a zpracované potraviny

Smažené a zpracované potraviny obsahují některé nebo dokonce všechny tři složky, které byly uvedeny výše.

Vedle vysokého obsahu tuků, cukrů a konzervačních látek obsahují také mnohem vyšší množství sodíku.

Všechny tyto makronutrienty jsou nebezpečnou kombinací, která způsobuje zánět a nepohodlí. Pokud se vám podaří odstranit tyto látky z těla, obnovíte přirozenou obranyschopnost těla.

5. Aspartam

Přemýšleli jste o nahrazení cukru aspartamem? Pokud ano, měli byste si to znovu nechat projít hlavou.

Ptáte se proč?

Aspartam je neurotoxin, jedná se o chemickou látku, která ovlivňuje mozek. Jestliže je vaše tělo citlivé na aspartam, bude ho považovat za „cizí látku“ a tělo jej bude napadat.

Tato reakce imunitního systému vyvolá v těle zánět.

Jaká může být zdravá alternativa?

Zdravá varianta je používat k oslazení potravin a nápojů přírodní látku. Může se jednat například o agáve nebo stévii.

6. Alkohol a tabák

Alkohol a tabák mají mnoho negativních účinků. Vedle nich to je ale i podpora zánětů.

Nadměrná konzumace alkoholu oslabuje játra a ovlivňuje funkci řady orgánů v těle. Toto činí vnitřní systém náchylný a mnohem citlivější na zánět.

Kouření zvyšuje riziko reumatoidní artritidy a způsobuje další zdravotní problémy.

Závěr:

Společně jsme se podívali na 6 nejhorších potravin a látek, které podporují záněty kloubů.

Užíváte některé z nich ve větší míře?

Možná je na čase, abyste se zamysleli nad souvislostmi a změnili některé své stravovací návyky.

Pomůžete tím nejen svému tělu, potažmo kloubům, ale také psychice – budete se cítit mnohem lépe a mít dobrý pocit ze zdravých potravin.

Zpět na BLOG

Mohlo by vás zajímat