Astaxanthin řadíme mezi nejsilnější objevený antioxidant. Jedná se o jeden z největších objevů 21. století.
Astaxanthin řadíme mezi skupinu karotenoidů, která je známá pro svou vlastnost zabarvovat potraviny do červené barvy.
Vedle Astaxanthinu řadíme mezi karotenoidy také Lykopen tvořící 50 % všech karotenoidů v krvi.
Obě látky jsou pro lidské tělo velmi prospěšné pro své antioxidační účinky.
Oproti jiným karotenoidům se Astaxanthin vyznačuje nejsilnějšími protizánětlivými účinky.
Astaxanthin jakožto silný antioxidant dokáže odbourat volné radikály v našem těle. Radikálů je potřeba se zbavit, jelikož mají na svědomí řadu závažných nemocí. Radikály mají špatný vliv na tkáně, buňky i celé orgány.
Astaxanthin se vyplatí užívat pro zvýšení lidské síly, energie a vytrvalosti. Tento antioxidant je vhodný zejména pro sportovce či lidi vykonávající fyzicky náročnou práci.
Pro příklad si můžeme uvést zajímavou studii u cyklistů.
V roce 2011 byla uskutečněna studie na Gatorade Sports Science Institute, kde cyklisté absolvovali časovky při užívání 4 mg Astaxanthinu po dobu 4 týdnů.
Byly porovnány jejich výsledky s výsledky skupiny, kterým bylo podáváno placebo. Lépe si vedla skupina užívající Astaxanthin (studie).
Přírodní Astaxanthin se získává z mořských řas. Tato forma má vyšší biologickou aktivitu a zároveň je až 50x silnější než syntetická varianta.
Přírodní forma Astaxanthinu je bezpečná pro lidi i zvířata. Z hlediska bezpečnosti nebyl syntetický Astaxanthin nikdy testován, a proto není pro lidi jeho využívání povoleno.
Astaxanthin je nejsilnější v mnoha ohledech!
Skutečnost, že je Astaxanthin nejsilnějším antioxidantem jsme si již řekli. Ale v čem je vlastně tento antioxidant tak výjimečný a silný? Podívejte se na stručný výčet jeho síly:
1. Astaxanthin je 500x silnější než vitamín E.
2. Astaxanthin je 560x silnější než katechiny obsažené v blahodárném zeleném čaji.
3. Astaxanthin je 800x silnější než koenzym Q10.
4. Astaxanthin je 3000x silnější než Resveratrol – přírodní antioxidant vyskytující se v některých rostlinách.
5. Astaxanthin je 6000x silnější než vitamín C.
Nabízí se otázka, jestli má Astaxanthin nežádoucí vedlejší účinky. Může mít, ale vyskytují se pouze ojediněle.
Tento antioxidant může způsobit snížení hladiny vápníku a krevního tlaku, zvýšení růstu ochlupení a zvýšení pigmentace kůže.
Žádné nebezpečné účinky se u této látky neobjevily.
Určitě je potřeba poradit se s lékařem, pokud byste tento antioxidant doporučili partnerce, která je těhotná nebo kojí.
Astaxanthin není všelék. Nepomůže u zhoršeného vidění a u Alzheimerovy choroby. Léčba těchto nemocí je zcela jiná.
Astaxanthin mě oslovil, ale jak ho do těla nejlépe dostat? Kde vlastně mohu hledat přírodní zdroje této blahodárné látky?
Podívejte se na několik tipů, které byste určitě měli zařadit do svého jídelníčku.
Losos patří mezi nejzdravější a nejpopulárnější ryby. V této rybě najdeme velký obsah bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitamínu D.
Vedle těchto skvělých látek je v lososu také hodně Astaxanthinu.
Je potřeba dát si pozor, jaký druh lososa si v obchodě koupíte. Nejvíce Astaxanthinu a prospěšných látek má tzv. divoký losos.
Divoký losos žije ve volné přírodě a nepochází z velkochovu. Obsahuje vitamín B, selen a již zmíněný Astaxanthin.
V divokém lososu je menší poměr tuku. To je velká výhoda, jelikož v tuku se hromadí toxiny a snižuje se podíl omega-3 mastných kyselin.
Pochopitelně tento druh lososa je z kategorie dražších. Nemáte dost financí? Velice prospěšné může být dát si čas od času například pstruha.
Velmi dobrým zdrojem Astaxanthinu v přírodní formě jsou mořské řasy a plankton. Mořské řasy řadíme mezi super-potraviny, které jsou plné vitamínů a minerálů.
Astaxanthin se nachází například ve sladkovodní řase Haematococcus pluvialis.
Dalším dobrým zdrojem je Botryococcus pruhovaný. Jedná se o vláknitou zelenou řasu. Astaxanthin hledejte také ve sladkovodní jednobuněčné řase – Chlorella zofingiensis.
Ptáte se, jak je do jídelníčku zařadit?
Mořské řasy už v dnešní době lehce seženete. V čerstvé formě je najdete v některých obchodech s rybami. Nejčastěji se setkáte se sušenou variantou.
Některé řasy se využívají při přípravě sushi, jiné řasy můžete přidat do polévky, podlévat s nimi omáčky či připravit zdravý salát se zálivkou.
Tyto skvěle chutnající dary moře jsou velmi prospěšné lidskému organismu.
V těchto živočiších najdeme Astaxanthin. Tato látka je nejen zodpovědná za zbarvení těchto živočichů, ale dělá je rovněž velmi zdravými.
Ať už krab, humr nebo kreveta, patří mezi lahodné pokrmy především pro oblasti u moře. Často se jedná o vzácné jídlo, které si dáte nejčastěji na dovolené u moře.
Pochopitelně je najdete i v našich obchodech, někdy bude potřeba si pořádně sáhnout do kapsy. Pokud už to uděláte, dobře sledujte, odkud jídlo pochází. Čím více z volné přírody, tím lépe.
Astaxanthin v žádném případě není všelék. Jedná se ale o velmi prospěšný antioxidant, který je mnohem silnější než ostatní antioxidanty.
Pokud do svého jídelníčku zařadíte některou z uvedených potravin, určitě neuděláte žádnou chybu.
Jedná se o zdravé jídlo, často z kategorie super-potravin.
Vedle jeho velkého přínosu na Váš organismus, Vám rovněž pomůže obohatit jídelníček, který se stane atraktivnějším a pestřejším.