Nacházíte se zde: Blog Jídlo a klouby 10 nejlepších potravin obsahující přírodní formu hořčíku a jeho přínos
10 nejlepších potravin obsahující přírodní formu hořčíku a jeho přínos

Hořčík je pro naše tělo, potažmo naše klouby, nepostradatelný. Spolu s vápníkem se podílí na výstavbě zubů a šlach.
Doporučená denní dávka hořčíku je 300 mg na osobu na 1 den. Nemusí to být ale ideální dávka. V pozdějším věku nebo při onemocnění srdce je potřeba doplňovat hořčík častěji a ve vyšším množství.
Jak ale zjistíte, že máte hořčíku nedostatek? Deficit hořčíku se projevuje nechutenstvím, slabostí, bolestmi hlavy, únavou a podrážděností.
V případě, že s hořčíkem bojujete už delší dobu, mohou se vyskytnou svalové křeče, porucha srdečního rytmu či brnění končetin. Myslete na to, že hořčík je nezbytnou součástí našeho organismu a nevyplatí se jeho význam podcenit.
Mezi nesporné výhody hořčíku patří i jeho vliv na naše klouby. Jak již bylo naznačeno v úvodu tohoto článku, je pro ně doslova nepostradatelný.
O nedostatku magnesia v mém organismu vím, ale z čeho mohu hořčík čerpat?
Nejlepší možností je čerpat hořčík v jeho přirozené formě. Milujete čokoládu? Tak to je skvělá zpráva! Jedním z nejlepších zdrojů hořčíku je kakao.
Dobrou radou je i jeho provázanost s vlákninou. Jednoduše řečeno – kde je vláknina, tam je hořčík.
Nevýhodou dnešní doby je průmyslová výroba, která z těchto potravin vypírá nejen hořčík a dnešní potraviny tak nejsou ani zdaleka tak kvalitní. Řešením může být nákup bio potravin.
Po kterých potravinách můžete sáhnout? Připravili jsme pro vás přehled těch nejlepších zdrojů hořčíku – 10 nejlepších tipů čeká jen na vás.
1. Hořká čokoláda
Čokoláda je velmi lahodnou pochutinou a velmi silným zdrojem hořčíku. Hořká čokoláda obsahuje 64 mg hořčíku na 1 g.
Hořká čokoláda je velmi bohatá vedle hořčíku na železo, měď a mangan. Jedná se navíc o antioxidant. Živiny obsažené v hořké čokoládě pohlcují volné radikály (škodlivé molekuly), které by vedly k poškození buněk a nemocem (studie).
Správnou volbou je hořká čokoláda s minimálně 70 % kakaa. Platí, že čím větší je podíl kakaa v čokoládě, tím lépe.
2. Avokádo
Avokádo patří mezi neuvěřitelně výživné ovoce a lahodný zdroj hořčíku.
Pro příklad můžeme použít středně velké avokádo. Toto avokádo obsahuje 58 mg hořčíku.
V tomto ovoci je obsažen i vysoký podíl draslíku, vitamínu B a vitamínu K. Výhodou jsou mono nenasycené tuky prospívající srdci.
Hledáte zároveň i dobrý zdroj vlákniny? Určitě sáhněte po avokádu.
Podle nejnovějších studií je dokázáno, že konzumace avokáda snižuje záněty, zlepšuje hladinu cholesterolu a zvyšuje pocit nasycení (studie).
Stále jste do jídelníčku avokádo nezahrnuli? Neváhejte a s radostí na nákupy.
3. Ořechy
Ořechy jsou výživným a chutným zdrojem hořčíku.
Velké množství hořčíku je v mandlích, kešu a para ořechách. Většina ořechů je i dobrým zdrojem vlákniny a mono nenasycených tuků. Bylo prokázáno, že snižují hladinu cukru v krvi a zlepšují hladinu cholesterolu u osob trpících diabetem.
Ořechy jsou protizánětlivé a prospěšné pro naše srdce. Ořechy mohou snížit i chuť k jídlu.
4. Luštěniny
Luštěniny patří mezi výživově nejsilnější rostliny. Řadíme mezi ně čočku, fazole, hrách a sóju.
Všechny tyto luštěniny jsou bohaté na řadu živin, včetně hořčíku. Luštěniny mají vysoký obsah draslíku, železa a jsou hlavním zdrojem bílkovin pro vegetariány.
Vzhledem k bohatému obsahu vlákniny a nízkému glykemickému indexu snižují luštěniny hladinu cholesterolu, zlepšují hladinu cukru v krvi a snižují onemocnění srdce.
Fermentovaný produkt sóji je považován za vynikající zdroj vitamínu K2, který je důležitý pro zdraví kostí.
5. Tofu
Díky vysokému obsahu bílkovin je tofu hlavní součástí vegetariánské stravy. Vyrábí se lisováním sójového mléka.
Tofu je bohaté vedle bílkovin i na hořčík.
Konzumace tofu může chránit buňky, které obklopují tepny a snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku (studie).
6. Semínka
Neuvěřitelně zdravá jsou semínka mnoha druhů!
Řada z nich, včetně lnu, dýňových a chia semínek, obsahují velké množství hořčíku.
Obzvlášť dobrým zdrojem hořčíku jsou dýňová semínka. Dýňová semínka obsahují ve 28 gramech skvělých 150 mg hořčíku.
Vedle hořčíku jsou semínka bohatá na mono nenasycené tuky, omega-3 mastné kyseliny a železo.
Semínka obsahují vysokou porci vlákniny a antioxidantů. Lněné semínka snižují hladinu cholesterolu a mohou mít příznivé účinky na rakovinu prsu.
7. Celozrnné obiloviny
Mezi celozrnné obiloviny řadíme oves, pšenici a ječmen. Dále mezi ně patří pseudocereálie jako je pohanka a quinoa.
Jedná se o vynikající zdroj mnoha živin, mezi které patří i hořčík.
V porci 28 gramů pohanky je obsaženo 65 mg hořčíku. Celozrnné potraviny mají rovněž vysoký obsah vitamínu B, selenu, manganu a vlákniny.
Tento druh obilovin snižuji riziko srdečních onemocnění a snižují záněty.
Pseudocereálie jako je quinoa a pohanka obsahují více proteinů a antioxidantů než kukuřice a pšenice.
8. Tučné ryby
Velice výživnou potravou jsou tučné ryby.
Řada druhů ryb obsahuje vysokou dávku hořčíku. Může se jednat i o lososa či makrelu.
Ve 178 gramech lososa je 53 mg hořčíku. Ryby jsou vedle hořčíku bohaté na bílkoviny, draslík, selen, vitamín B a další živiny.
Jíte dostatečné množství těchto ryby? Pokud je odpověď ano, je to výborná zpráva. Díky konzumaci ryb snižujete riziko onemocnění některou ze srdečních chorob (studie).
Tento pozitivní přínos je přičítán omega-3 mastným kyselinám.
9. Banány
Banány jsou velmi oblíbeným plodem. Jsou známé pro vysoký obsah draslíku, který snižuje krevní tlak a je spojen se sníženým rizikem onemocnění srdce.
Vedle draslíku jsou banány velmi bohaté i na hořčík.
V jediném banánu je obsaženo 37 mg hořčíku. Proč byste měli dále jíst banány?
Banány mají mnoho vitamínu C, vitamínu B6, manganu a vlákniny. Banány ale nemusí být vhodné pro osoby trpících cukrovkou. V banánech je obsaženo vyšší procentu cukrů a sacharidů než u ostatního ovoce.
10. Listová zelenina
Listová zelenina je nejen extrémně zdravá, ale je i doslova napěchovaná hořčíkem.
Například 1 šálek špenátu obsahuje 157 mg hořčíku.
Tento druh zeleniny je bohatý také na železo, mangan a vitamíny A, C a K.
Závěr:
Hořčík je vhodným a nepostradatelným minerálem, na který byste neměli nikdy zapomenout.
Může to začínat únavou, a skončit i onemocněním kloubů, vazů a šlach. Hořčík doplňujte různorodě – využívejte některé doplňky, ale také čerpejte z přírodních zdrojů.
Ukázali jsme si jen 10 nejlepších zdrojů hořčíku, ale tento minerál můžete čerpat i z dalších potravin. Pokud byste se chtěli touto problematikou zabývat více, najdete jich velké množství.
Pouze ten správný mix vám přinese nejlepší účinky na váš organismus.