Nacházíte se zde: Blog Jídlo a klouby Pozitivní vliv granátového jablka na zdraví kloubů

Pozitivní vliv granátového jablka na zdraví kloubů

Pozitivní vliv granátového jablka na zdraví kloubů

Pokud vás trápí častá bolest kloubů nebo máte problémy s osteoporózou, máme pro vás dobrou zprávu.

Existuje totiž chutné ovoce zajišťující úlevu od bolesti kloubů a užitečné v boji s osteoporózou a artritidou.

Tím ovocem je granátové jablko.

Kromě účinku na klouby oceníte i další výhody tohoto skvělého ovoce.

Dnes se na granátové jablko (a šťávu z něj) podíváme podrobněji a díky několika studiím Vás zkusíme přesvědčit, že byste při dalším nákupu neměli toto ovoce přehlédnout.

Granátové jablko a vliv na klouby

Tato studie z roku 2016 zaznamenala po 6 týdenní konzumaci šťávy z granátového jablka zlepšení pohyblivosti a funkčnosti kloubů.

Jedná se o první klinickou studii sledující vliv granátového jablka u lidí trpící osteoporózou.

Studie proběhla na 38 lidech trpících kolenní osteoporózou rozdělených do dvou skupin. První dostávala ke konzumaci 200 ml šťávy z granátového jablka, druhá nikoli.

Výsledky ukázaly, že po 6 týdnech užívání zaznamenala skupina popíjející šťávu z granátového jablka lepší pohyblivost (menší ztuhlost) kloubů.

Hlavní důvody těchto výsledků jsou připisovány nižší tvorbě k MMP (matrix metalloproteinázy) hrající svou roli v rozpadu kostní chrupavky. Vědci zjistili, že účastníci výzkumu konzumující šťávu z granátového jablka měli nižší hladinu MMP-13 v porovnání s kontrolovanou skupinou.

Studie dále poukazuje na další výhody granátového jablka. Je bohaté na antioxidanty, podporuje zdravé srdce, prostatu a klouby.

Granátové jablko obsahuje silný antioxidant punicalagin a samo ovoce stimuluje naturální produkci dalších antioxidantů v těle jako je glutathion, glutathion-peroxidáza a kataláza (studie).

Další studie proběhla na 8 lidech užívajících 10 ml šťávy z granátového jablka po dobu 12 týdnů.

Všem účastníkům byl na začátku studie zhodnocen stav kloubů a sérum oxidačního čísla.

Výsledky jsou více než přesvědčivé:

  • Snížení hodnocení aktivity nemoci (dle normy DAS28) u artritidy o 17 procent.
  • O 62 procent nižší bolestivost kloubů.
  • Snížené sérum oxidačního čísla, což znamená nižší riziko zánětu kloubů.

Tato studie zkoumala vliv granátového jablka na artritidu. Vědci zjistili, že extrakt z ovoce potlačil tvorbu COX-2 (enzym cyklooxygenázy) zodpovědného za vznik zánětů v těle. 

Stejná studie také zaznamenala vysokou biokvalitu tohoto ovoce a tím i jednodušší absorpci do krve.

Vliv granátového jablka na zdraví srdce

Silnou stránkou granátového jablka je jeho schopnost snížit krevní tlak, odplavit arteriální plak a zlepšit produkci oxidu dusnatého.

Pro jeho pozitivní účinky na kardiovaskulární systém najdeme několik důvodů.

Granátové jablko má vyšší antioxidační aktivitu než červené víno, hrozny, a šťáva z borůvek nebo brusinek (studie).

Antioxidanty v ovoci jsou jedním z důvodů, proč je tak účinný na průtok krve a zvyšuje výskyt enzymu zvaného eNOS podporujícího tvorbu oxidu dusnatého (studie).

A právě oxid dusnatý je hlavním důvodem nižšího krevního tlaku, lepšího průtoku krve a u mužů kvalitnější erekce. Granátové jablko navíc chrání buňky oxidu dusnatého před degradací zvýšením jeho biologických účinků.

Granátové jablko je i bohaté na přírodní dusičnany, které se prostřednictvím bakterií na jazyku a ve střevech přeměňují na oxid dusnatý.

A protože je granátové jablko jedním z nejlepších přírodních zdrojů na podporu tvorby oxidu dusnatého, není překvapením, že již několik studií přisuzuje výše uvedené efekty na Vaše zdraví i tomuto skvělému ovoci.

A to zdaleka není všechno.

Například v této dlouhodobé studii se dokazuje, že lidé pijící 50 ml džusu z granátového jablka denně po dobu 1 až 3 let zaznamenalo až 30 % snížení arteriálního plaku, snížení krevního tlaku a výrazné snížení hladiny nezdravého (LDL) cholesterolu v těle.

Závěr

Nebudeme si nic nalhávat. Výše uvedené výhody granátového jablka mají i stinnou stránku.

Tou je horší dostupnost tohoto ovoce a jeho vyšší cena.

Výhodnější řešení je užívání šťávy z granátového jablka.

Dokonce to i vypadá, že se jedná o lepší variantu než samotné ovoce. Drtivá většina studií byla provedena právě při použití šťávy z granátového jablka.

A kde tuto šťávu sehnat?

Mimo nákupy na internetu doporučujeme navštívit řetězce drogérií (DM drogerie, ROSSMANN) kde v sekci ovocných šťáv mají v nabídce i 100 % BIO šťávu z granátových jablek.

Ano, cena za šťávu je stále vysoká (cca. 70 – 80 kč za 330 ml), ale pro pozitivní účinky by mělo stačit užívat 50 ml šťávy za den, a to již po přepočtu není vysoká částka. Především když vezmete v úvahu všechny výhody granátového jablka.

Zpět na přehled

Nahoru