Vitamín K a jeho účinky na organismus

Vitamín K a jeho účinky na organismus

Vitamín K a jeho účinky na organismus

Osnova:
V čem je vitamín K výjimečný?
Co jste možná o vitamínu K nevěděli?
Ve kterých potravinách lze vitamín K najít?
Jaké jsou hlavní benefity vitamínu K?
1. Vitamín K zlepšuje zdraví kostí
2. Vitamín K slouží jako prevence srdečních chorob
3. Vitamín K jako prevence proti diabetu
4. Podpora mozkových buněk
5. Snížení rizika rakoviny
6. Snižování úmrtnosti
7. Vitamín K podporuje zdraví kůže
Závěr:

V čem je vitamín K výjimečný?

Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Vitamín K zabraňuje ztuhnutí tepen, poškození mozku a úbytku kostní hmoty. Tento vitamín existuje přirozeně ve dvou formách.

K1 – v listové zelenině.

K2 – v živočišných a fermentovaných potravinách.

Jak organismus vitamín čerpá? Vstřebávat vitamín K ze střev pomáhají žlučové kyseliny. Následně putuje do jater vázaný na bílkoviny v krvi. Většinu vitamínu K1 si uchovávají játra a využívají jej k produkci krevních proteinů. Vitamín K2 se jen uvolňuje do krevního řečiště.

Co jste možná o vitamínu K nevěděli?

Vitamín K byl původně objeven v souvislosti s léčbou problémů se srážením krve. Stalo se tak již ve 30. letech. Další zdravotní benefity vitamínu K byly objeveny až mnohem později.

A právě i označení vitamín K s tím úzce souvisí. K je odvozeno z německého Koagulation, což je proces srážení krve.

Ve kterých potravinách lze vitamín K najít?

Nejlepším zdrojem vitamínu K jsou přírodní zdroje, ty se vyskytují v nejrůznějších potravinách. Sáhněte po brokolici, špenátu, růžičkové kapustě, rostlinných olejích či chřestu. Dále můžete jíst tvrdé a měkké sýry, vaječné žloutky či kuřecí maso.

Máte rádi jarní cibulku, švestky, hovězí játra nebo mořské ryby? I v nich je velká porce vitamínu K.

Jaké jsou hlavní benefity vitamínu K?

1. Vitamín K zlepšuje zdraví kostí

Důležitým prvkem pro stavbu kostí je osteokalcin. Jedná se o bílkovinu, která potřebuje vitamín K, aby mohla být aktivní a mohla začít správně pracovat.

Příjem vitamínu K snižuje riziko zlomenin. Nedostatek vitamínu K je spojen se zvýšeným výskytem osteoartrózy kloubů. Tento vitamín ale pomáhá se zmírněním příznaků u revmatoidní artritidy.

2. Vitamín K slouží jako prevence srdečních chorob

Nahromadění vápníku ve stěnách cév může vést k srdečním onemocněním. Stejně tak je tento problém běžnou komplikací onemocnění ledvin.

Vitamín K aktivuje ochranný protein zvaný MGP, který může zabraňovat vápníku ve vytváření usazenin v cévách. Tento vitamín zpomaluje zúžení srdeční chlopně v důsledku nahromadění vápníku. Nahromadění vápníku v cévách se říká také kalcifikace.

Z obou známých forem vitamínu K chrání před kalcifikací mnohem lépe vitamín K2 než K1. Běžně se tedy v lékařství využívá tzv. suplementace vitamínem K.

3. Vitamín K jako prevence proti diabetu

Vitamín K ve větším množství snižuje riziko diabetu druhého typu. V případě, že je množství vitamínu K hodně malé, zvyšuje se riziko zvýšení hladiny cukru v krvi.

Suplementace vitamínem K nemá moc velký význam pro zdravé lidi. Nejvíce prospěšná je ale u osob trpících diabetem, u nich pomáhá snížit hladinu cukru v krvi.

4. Podpora mozkových buněk

Vitamín K pomáhá vytvářet tzv. sfingolipidy. Jedná se o jedinečné tuky posilující membrány mozkových buněk. Jakákoliv změna jejich produkce může poškodit zdraví mozku a dále může vést k neurodegenerativním onemocněním, včetně změny v chování.

Nedostatek vitamínu K snižuje hladinu těchto sfingolipidů v mozku. Zvyšující se příjem vitamínu K obnovuje jejich produkci zpět na normální úroveň.

V případě, že po celý život přijímáte hodně malou porci vitamínu K, může dojít ke zhoršení kognitivní schopnosti.

5. Snížení rizika rakoviny

O pozitivním přínosu vitamínu K směrem k rakovině se vedou debaty a nelze stoprocentně říci, že by vitamín K snižoval přímo riziko rakoviny.

Vitamín K pomáhá předcházet některým typům rakoviny. Jedná se především o rakovinu prostaty a jater. Vědci budou potřebovat další studie, aby přínos definitivně potvrdili.

6. Snižování úmrtnosti

Obdobně jako u snížení rizika rakoviny, je i téma snížení úmrtnosti ve spojení s vitamínem K hodně kontroverzní.

Strava bohatá na vitamín K snižuje riziko srdečního selhání, včetně chronického onemocnění ledvin.

7. Vitamín K podporuje zdraví kůže

Možná jste to nevěděli, ale řada pleťových krémů obsahuje vitamín K. Krémy bohaté na vitamín K urychlují hojení kůže. Vitamín K pomáhá zmírnit podráždění kůže.

Závěr:

O vitamínu K se toho možná moc nenamluví, ale je pro náš organismus velmi významný. A to nejen při problémech se srážením krve. Významný přínos vitamínu K je v podpoře růstu a síly kostí.

Určitě se tedy vyplatí si tento vitamín do jídelníčku přidat.

Zpět na BLOG

Mohlo by vás zajímat