Vývar z kostí a jeho vliv (nejen) na zdraví kloubů

Vývar z kostí a jeho vliv (nejen) na zdraví kloubů

Vývar z kostí a jeho vliv (nejen) na zdraví kloubů

Už od pradávna existují tradiční potraviny, jako je fermentovaná zelenina a mléčné výrobky, které jsou vyhlášeny svými přínosy na zdraví.

V současné době, ale existuje jedno jídlo, které je velmi uznáváno a je trendy.

Hádáte, které to je? Vývar!

Vývar z kostí přináší rozsáhlé přínosy na organismus. Tyto vývary pozitivně působí také na klouby.

Už jste si někdy dávali vývar, když jste byli nachlazení nebo se necítili dobře? A pomohl, že?

To není vůbec žádným překvapením.

Ale proč? Jaké má účinky?

Zdravotní benefity vývarů z kostí

Vývar z kostí přináší mnoho benefitů. Zlepšuje zdraví našich kloubů, snižuje celulitidu a také zvyšuje imunitu.

V případě, že se cítíte pod psa, je vám pravděpodobně doporučeno ať už lékařem nebo mamkou dát si slepičí polévku.

Prospěšné jsou ale všechny vývary – hovězí, kuřecí, rybí, jehněčí a další. Vývary jsou základem řady kultur a také chutných jídel.

Vývary totiž obsahují mnoho živin, které jsou snadno stravitelné, bohaté na chuť a podporují uzdravení.

Naši předci dokázali využít každou část zvířete, které ulovili. Části, které se nedali přímo konzumovat, dokázali vařit a vytvářet chutné a výživné vývary.

Vývar z kostí obsahuje minerály ve formě, které naše tělo snadno absorbuje. Jedná se o vápník, hořčík, fosfor, křemík, síru a další.

Na Nebraské univerzitě studovali kuřecí polévku. Vědci zjistili, že aminokyseliny, které se vyprodukovaly z kuřecího masa, snížily zánět v dýchacím systému a zlepšily trávení.

Studie také dokázala, že vývar může posílit imunitní systém, léčit alergie, astma a artritidu.

Chodíte do obchodu a kupujete si masové bujóny?

Musíme vás zklamat.

Většina takto koupených bujónů využívá glutamát monosodný, který je uznávám jako masová příchuť, ale ve skutečnosti se jedná o neurotoxin.

Nejlepší je si vývar připravit doma.

Najdete v něm řadu aminokyselin, kolagen, želatinu a stopové minerály. Ve vývaru je i celá řada dalších tělu prospěšných látek, které byste z jiných potravin získávali jen velmi těžko.

Podívejme se na pět hlavních přínosů vývarů z kostí

1. Podporuje kloubní spojení

Vývar z kostí je jedním z nejlepších světových zdrojů přírodního kolagenu, který se nachází ve zvířecích kostech, kůži, chrupavce, vazech, šlachách a kostní dřeni.

Proč je vývar z kostí důležitý?

Ve chvíli, kdy naše tělo stárne zhoršuje se chrupavka. Vývar dokáže doplnit důležité látky, které pomáhají obnovovat chrupavku. Látky jsou snadno vstřebatelné.

Jednou z nejcennějších látek ve vývaru je želatina. Želatina působí jako měkký polštář mezi kostmi, který jim pomáhá pohybovat se bez tření.

Želatina ale poskytuje i důležité stavební bloky pro vytvoření a udržení silných kostí v těle.

Velkou výhodou je i fakt, že snižuje tlak stárnoucích kostí. Pozitivní účinky na střeva

2. Pozitivní účinky na střeva

Další studie ukázala, že želatina je důležitá pro pevnost střev, pomáhá navíc růstu probiotik (dobrých bakterií) v zažívacím traktu.

Vývar z kostí se na rozdíl od jiných potravin snadno rozloží. Jídlo je účinné jen v tom případě, kdy máme prostředky k absorbování jeho živin.

Studie navíc ukázaly, že u jedinců s trávící nerovnováhou se koncentrace kolagenu snižují.

Vzhledem k tomu, že aminokyseliny v kolagenu vytvářejí tkáň, která napájí tlusté střevo a celý trávící trakt, může doplnění kolagenu podpořit trávící funkci.

3. Udržuje zdravou pleť

Kolagen pomáhá vytvářet elastin, který je zodpovědný za udržení mladistvé pleti, struktury a vzhledu.

Pomáhá viditelně snižovat známky vrásek a dokáže snížit otoky.

Spousta lidí hlásí ústup celulitidy. Pokud konzumujete doplňky stravy nebo jídla, kde je obsažen kolagen, projeví se tato skutečnost i na vás.

Nedostatek kolagenu má za příčinu ztrácení pevného tónu pleti.

Byla vytvořena studie, která jedná skupině lidí (ženy 35–55 let) podávala placebo a druhé skupině podávala kolagen. Výsledek byl ohromující!

Už za 4 týdny se ženy, které užívaly kolagen, ukázaly jako statisticky úspěšnější. Jejich pleť nevykazovala takové známky stárnutí a měly kůži více vlhkou.

4. Podporuje funkci imunitního systému

Vývar z kostí má pozitivní účinky na naše tělo. Vývar dokáže podporovat funkci imunitního systému.

V případě, že se nedotrávené částice potravin dostanou malými otvory v oslabené střevní výstelce do krevního oběhu, způsobují záněty.

Imunitní systém uvolňuje vysoké hladiny protilátek, které napadají i zdravou tkáň.

Vývar z kostí obsahuje kolagen a další aminokyseliny, které pomáhají utěsnit otvory ve střevě a podporují zdravou funkci střev.

Věděli jste, že vývar může podpořit zdravý spánek, zvýšit energii během dne a podpořit zdravou náladu?

Pozoruhodné!

5. Zvyšuje detoxikaci

Člověk je v dnešní době vystaven řadě toxinů, které se vyskytují v životním prostředí. Pesticidy, umělé přísady, chemické látky všeho druhu – svět je plný těchto chemikálií.

Lidské tělo se dokáže vlastními prostředky detoxikovat, ale je těžké udržet se proti tak velké přesile škodlivin.

Vývar je považován za silné detoxikační činidlo, jelikož pomáhá trávícímu ústrojí vylučovat odpad a podporuje játrovou schopnost odbourávat toxiny.

Přidáváte do vývaru i zeleninu, česnek nebo bylinky?

Děláte dobře!

Takový vývar doplňuje do těla síru a glutation, což je detoxikační činidlo, které odbourává oxidační stres.

Výzkumné středisko pro preventivní medicínu na Stanfordské univerzitě zjistilo, že glutation pomáhá při eliminaci sloučenin rozpustných v tucích, zejména těžkých kovů – olovo a rtuť.

Další velkou výhodou je pomoc při absorpci různých živin a při čištění jater.

Důležitou roli hrají suroviny

Velmi důležité jsou suroviny, ze kterých vývar vaříte. Ideálně by to mělo být maso z přírodního chovu.

Je důležité si správně vybrat, abychom mohli dostat z masa a kostí to nejlepší, co v nich je.

Nejlepším způsobem, jak mít jistotu, je koupit si maso, které pochází z bio chovu. Zvířata dostávají nejlepší krmivo a mají volný výběh.

Kvalitní vývar bychom navíc měli vařit poměrně dlouho. U kuřecího vývaru se uvádí až 24 hodin, kdy pouze v takovém případě, dostaneme z kostí to nejlepší.

Závěr

Překvapilo Vás, kolik výhod vývar z kostí má?

Je jich hodně. Vývarem můžete řešit nachlazení, ale také posilovat své klouby. Široká škála benefitů zajišťuje, že by vývar neměl chybět ve vašem jídelníčku.

Hurá vařit!

Zpět na BLOG

Mohlo by vás zajímat